(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
У цій роботі представлені результати досліджень, проведених в рамках R&D проекту. Основна мета полягала в тому, щоб застосувати сучасну технологію поєднання алюмінію та дерев’яних каркасів, а також покращити енергоефективнчсть конструкції та створити екологічно чистий продукт, фізичні, конструктивні та естетичні характеристики якого рівні або навіть вище елементів аналогічних алюмінієвих систем. TimberCW це інноваційна система зі структурним склінням дерев’яної навісної стіни, яка повністю складається з ламінованих дерев’яних профілів, включених у повністю збірну об’єднану конструкцію огороджуючої стіни, де скляні панелі приклеєні структурним силіконом до дерев’яних рам. Ця нова концепція повністю виключає алюмінієві елементи конструкції та забезпечує високу атмосферонепроникність. Для збереження тонких поперечних перерізів, які є звичайними для алюмінієвих конструкцій, були розроблені та проведені лабораторні випробування спеціалізованих кутових з’єднань в дерев’яному каркасі на кронштейнах з нержавіючої сталі. Представлено порівняльний аналіз енергоефективності та оцінку ризику конденсації TimberCW та повністю уніфікованих алюмінієвих систем ідентичної загальної геометрії та конструктивних характеристик. Були проведені повномасштабні лабораторні випробування та отримана сертифікація, що підтверджує, що концепція TimberCW підходить для проектного застосування.