(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2022)
У статті наведено результати аналізу можливих конструктивних рішень дерев’яних балкових мостів з урахуванням усіх звичайних вимог до їх стійкості, міцності, безпеки та функціональності при здійсненні пішохідного та велосипедного руху, а також, за потреби, руху аварійних автомобілів. Параметричні скінченноелементні моделі (ПCM) мостів з клеєними дерев’яними однопрольотними балками розділено на чотири групи, кожна з яких складається з кількох підгруп. Тип тротуарної плитки (з масиву деревини або настил CLT, покритий шаром асфальту та захищений) та її положення (нижнє чи верхнє) були обрані у якості релевантної характеристики для деякої групи, тоді як тип поперечної компоновки, що відповідає певній ширині настилу та корисному трафіку, а також супутнє рішення просторової стабілізації були визначальними факторами для диференціації розглянутих підгруп. Використовуючи прольоти балок і корисну ширину настилу вимощення, обумовлену вимогами руху як вхідними параметрами, підготовлені ПСМ були розділені на дванадцять різних комбінацій, у тому числі були враховані як статичні, так і динамічні навантаження. За результатами проведеного дослідження розроблені та надані рекомендації щодо вибору оптимальної конструкції, яка ураховує фактичну величину прольоту мосту та відповідає вимогам до його функціональності, міцності, стійкості та довговічності.