(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Розглянуто питанні проектування складної мультиоб’ємної купольної будівлі аквапарку із застосуванням гнутоклеєних дерев’яних арок. Складність об’ємів та ліній їх спряження, а також нелінійність подальшого розрахунку викликали потребу у створенні інформаційної моделі із застосуванням засобів ВІМ-проектування. При проектуванні було виконано побудову інформаційної моделі в ПК САПФИР із подальшою можливістю імпорту моделі в розрахунковий комплекс ПК ЛІРА-САПР. Для подальшої розробки ефективних вузлових спряжень було використано 3D моделювання з передачею інформаційної моделі в ПК Тekla Structures, який є спеціалізованим середовищем щодо конструктивного розділу проекту. Використання інформаційних моделей дозволило знизити затрати на проектування, оптимізувати робочі процеси, а також суттєво підвищити складність споруди як на рівні архітектурно-конструктивного рішення, так і на рівні розрахункової моделі з урахуванням нелінійних ефектів деревини.