(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
Одним з важливих завдань в області вдосконалення будівельних конструкцій, у тому числі сталевих, є зниження їх матеріаломісткості, що може бути досягнуте на основі подальшого вивчення дійсної роботи конструкцій, вдосконалення конструктивних і розрахункових схем, розвитку конструктивної форми, застосування високоміцних сталей, використання ефективних типів поперечних перерізів елементів. Серед багатьох шляхів рішення задачі зниження металоємності і підвищення ефективності металевих конструкцій знаходиться і можливість вибору ефективних схем, зокрема нерозрізних, в найбільш поширених елементах металевих конструкцій – балках, до яких відносяться і прогони покриттів. Для покриття виробничої будівлі морського торгівельного порту розробляється прогонова розрізна і нерозрізна системи і аналізується їх ефективність по металоємності і трудомісткості. Для визначення ефективності застосування нерозрізних прогонів був виконаний підбір перерізів розрізного прогону і нерозрізного при різній кількості нерозрізних прольотів. Переріз розрізного прогону підібраний з прокатного швелера з паралельними гранями полиць № 18П, перерізи нерозрізного двопролітного прогону і нерозрізного чотирьохпролітного прогону підібрані з прокатного швелера № 14П. Економія сталі на одному погонному метрі нерозрізного прогону в порівнянні з розрізною схемою складає 2.1 кг. При підборі перерізу нерозрізного прогону враховувалася можливість розвитку в перерізі обмежених пластичних деформацій і відповідний частковий перерозподіл опорного і пролітного моментів (як для перерізів 2-го класу за видом напружено-деформованого стану). Найбільш простим за трудомісткістю і виконанням є влаштування нерозрізного прогону за двопролітною схемою. В цьому випадку для відправної марки можливе використання прокату стандартної довжини (12 м) і застосування таких же вузлів кріплення прогонів до верхніх поясів кроквяних ферм, як при розрізній схемі (за відсутності монтажного зазору). Економія сталі при використанні нерозрізної двопролітної схеми в порівнянні з розрізною схемою розташування прогонів для покриття будівлі, що проектується (проліт 30 м, довжина 138 м, крок ферм 6 м, крок прогонів 3 м) складає 6624 кг. При використанні нерозрізної чотирьохпролітної схеми економія сталі в порівнянні з розрізною схемою складає також 6624 кг, як при використанні двопролітної нерозрізної схеми, але із більш складнішим і трудомістким вузлом. Заміна розрізних прогонів покриття досліджуємої будівлі нерозрізними приводить до істотної економії сталі; не підвищує трудомісткість робіт і навіть декілька спрощує монтаж при використанні двопролітної схеми; підвищує трудомісткість робіт і ускладнює монтаж при використанні багатопролітних схем.