(untitled) (Збірник наукових праць «Сучасні будівельні конструкції з металу та деревини», 2021)
У статті розглянуті особливості та переваги, інноваційних конструктивно-технологічних рішень в будівництві міні-готелів в рамках розвитку еко-туризму. Наведено дослідження основних потенціалів розвитку внутрішнього еко-туризму в Україні та Молдові, на прикладі м Тирасполя, Молдова. Розкриваються проблеми енерго- та ресурсозбереження. Охарактеризовані об’ємно-планувальні та конструктивні особливості проекту туристичного комплексу «Дубовий гай» в м Тирасполь, Молдова. Обґрунтовано необхідність застосування методики багатокритеріального аналізу оцінки при оптимізації конструктивно-технологічних рішень зведення каркаса готельних будиночків Тип1 і Тип 2 з урахуванням енергоефективності та використання екологічних матеріалів. Представлені результати оптимізації конструктивно-технологічних рішень. У дослідженні були виділені основні критерії, що впливають на вибір архітектурно-планувальних і конструктивно-технологічних рішень зведення каркаса: кількісні та якісні. До якісних критеріїв відносяться: можливість всесезонного монтажу; екологічність; пожежна безпека. До кількісних критеріїв належать: вологість; мінімальна товщина стіни (без урахування утеплювача); шумоізоляція; трудомісткість та тривалість будівництва; довговічність; коефіцієнт теплопровідності. Представлено методику багатокритеріального аналізу конструктивно-технологічних рішень, заснованою на факторної оцінці варіантів вирішення зведення малоповерхових будівель. У дослідженні були виділені основні критерії та значимі коефіцієнти, що впливають на вибір будівельних конструкцій. При відборі альтернатив і визначення оцінки критеріїв використовувався комунікативний індивідуальний метод - коли варіанти рішень генерує єдиний експерт. На підставі даних оцінки факторів, за 5-ти бальною шкалою, найбільшу кількість балів набрала технологія з CLT-панелі - 42,2 бала, найменше - оциліндрованої колоди -28,15 балів., це свідчить про те, що більшість показників показує найкращі дані рішення з CLT-панелей. Запропоновано способи вирішення недоліків CLT-панелі, таких як утворення теплових мостиків можливо зменшити при використанні зовнішніх систем утеплення з обробкою вініловим сайдингом; забезпечення герметичності будівлі по відношенню до вітру, до повітря і до міграції пара через конструкцію - обов’язковим монтажем вітрозахисту і паронепроникного бар’єру покрівлі; підвищення межі вогнестійкості CLT-панелі, забезпечується одним із способів: напилення і забарвлення різними вогнетривкими матеріалами; внутрішнє облицювання листами ГКЛ.